top of page
  • Yazarın fotoğrafıHidayet Ayhan

İthalat İhracat Şirketi Nasıl Kurulur?


uluslararası alanda faaliyet göstermek isteyen girişimciler için dış ticaret önemli bir husustur. Dış ticaret yapmak için girişimcinin ithalat ve ihracat şirketi sahibi olması gerekir. Gerekli prosedürleri yerine getirerek kolaylıkla hayalinizdeki ithalat ve ihracat şirketini kurabilir ve uluslararası pazarda işletmenize yer bulabilirsiniz. Peki ithalat ihracat şirketi nasıl kurulur? Bunun için gerekli evraklar ve yapılması gereken işlemler nelerdir? İthalat ve ihracat şirketi kurmak için merak ettiğiniz tüm detaylara gelin birlikte bakalım.

İthalat İhracat Şirketi Kurmak için Bilmeniz Gerekenler

İlk olarak şirket kuruluşunun tek kişi mi ortaklı mı olacağına karar vermelisiniz. Ayrıca şirket kurma maliyeti için yatırımların hazırlanmalı, sözleşmede yer alan iş yeri gibi detaylar belirlenmeli, gerekli evraklar tamamlanmalı ve ilgili izinlerin alınmalıdır. İthalat ihracat şirketi kurmak için bilmeniz gerekenler şu şekildedir:

  • İthalat ve ihracat faaliyetlerinin yürütülmesinde en önemli aşama gümrük işlemleridir. Gümrük faaliyetlerinin yürütülmesi için iyi bir firma ile anlaşılmalıdır.

  • Kur artışları alım, satım, ithalat ve ihracatta önemli bir girdidir. Kur farkı ihracat için avantaj sağlarken, ithalatta ise dezavantajdır. Bunun için ihracatta kur farkı artışları gibi detaylar vergi matrahında yer almalıdır. Bu detaylara dikkat edilerek vergi hesaplanmalıdır.

  • İthalat ve ihracatta vergi hesaplamalarında kur farkları dikkate alınmalıdır.

  • Dış ticarete söz konusu muhasebe kayıtları alanında profesyonel bir ekip tarafından yönetilmelidir.

  • İthalat ihracat şirketi kurmadan önce şahıs veya sermaye ortaklığı arasında tercih yapılmalıdır.

  • Ortaklı olarak kurulacak şirketlerde sermaye yatırımları, iş yükümlülükleri, kazanç paylaşımı, görev dağılımı gibi tüm detaylar sözleşme kapsamında belirlenmelidir.


İthalat İhracat Şirketi Kurmak için Hangi Şirket Türü Tercih Edilmelidir?


İthalat veya ihracat yaparak dış pazara açılmak isteyen girişimciler işletmelerini sermaye veya şahıs şirketi olarak kurabilirler. Ancak ithalat ve ihracat faaliyetlerinde gerçekleştirilen ticari işlemler açısından sermaye şirketi açılması daha iyi bir tercih olabilir. Şahıs yerine sermaye şirketi kurmak isterseniz tek kişi veya ortaklı olarak limited, anonim şirketi kurabilirsiniz.

Eğer tek başınıza ithalat ihracat şirketi kurmayı ve yönetmeyi planlıyorsanız, sermayeniz hazırsa şahıs şirketi olarak kurma işlemlerini tamamlayabilirsiniz. Home ofis ya da sanal ofis ile şahıs şirketi kurmanız mümkündür.

Eğer sermaye ortaklığını tercih ediyorsanız anonim veya limited şirketleri tercih edebilirsiniz. Limited şirketler tek kişi veya ortaklı olarak kurulabilir. İki veya daha fazla ortaklı olarak ister gerçek ister tüzel kişiler tarafından sermaye belirlenerek, ana sözleşme hazırlanarak ithalat ve ihracat yapmak üzere limited şirket kurulabilir.


Ortak sermaye ile kurulabilen bir diğer şirket türü ise anonimdir. İthalat ve ihracat alanında faaliyet gerçekleştirmek için anonim şirket de kurabilirsiniz. Ancak anonim şirket genellikle büyük amaçlı, yüksek gelirli ticari faaliyetler için tercih edilir. Sermayenizi ve ortaklarınızı belirleyerek anonim şirket kurabilirsiniz. Anonim şirketler çoğunluk esasıyla yönetildiği için karar mekanizması, iş yükümlülüklerini de dikkate almanız gereklidir.


İthalat İhracat Şirketi Kurma Maliyeti


İthalat ihracat şirketi kuruluş maliyeti girişimci ve ortakların tercih ettiği şirket türüne göre değişiklik gösterir. Limited veya anonim şirketi kuracaksanız maliyet daha fazla yükselebilir. Limited şirket kuruluşunda ticari oda kaydı zorunlu olduğundan maliyet de fazladır. Nitekim limited şirketler %25 oranında vergi mükellefidir. 2024 yılında limited şirket en az 50.000 TL sermayeye ile kurulabilir. Ortaklı olarak kurulan limited şirketlerde paydaşlar hisseleri oranında maliyeti paylaşır. Anonim şirket de yüksek karlı faaliyetler için kurulur. Bunun için anonim şirket açılması için en az 250.000 TL sermaye olmalıdır.


İthalat İhracat Şirketi Kurmak için Gerekli Belgeler

Şirket kurmak için yasal mevzuata göre bazı prosedürleri yerine getirmek gerekir. İthalat ihracat şirketi kuruluşu için girişimcinin birtakım evrakları hazırlaması zaruridir. Şahıs şirketi veya ortaklı limited, anonim şirket kurulacaksa farklı evraklar hazırlanmalıdır. İthalat ihracat şirketinin kuruluşunda gerekli evraklar ise şu şekilde sıralanabilir:

  • Sermaye yatırma dekontu

  • Kurucunun kimlik fotokopisi

  • Üç adet fotoğraf

  • Kuruluş bildirim formu

  • Kira sözleşmesi

  • Dilekçe

  • Oda kayıt beyannamesi

  • İkametgah belgesi

  • Noter onaylı sözleşme



İthalat İhracat Şirketi Kurmak için Gerekli İzinler


Şirket türüne göre ithalat ve ihracat alanında faaliyet gösteren işletme kurmak için birtakım izinlere ihtiyaç vardır. Genellikle şahıs üzerine kurulan ithalat ihracat şirketleri daha kolay ve hızlı kurulur. Tek günde kurulabilen şahıs şirketlerinin sadece tescillenmesi yeterlidir. Vergi dairesine kayıttan sonra gerekli defterler alınarak noterden tasdik ile şahıs şirketi için tüm izinler sağlanır. 

Limited veya anonim olarak kurulan ithalat ihracat şirketinde işlemler 4 – 5 gün sürebilir. Limited veya anonim şirketlerde farklı mercilerden izin ve onay alınması gereklidir. Limited veya anonim ithalat ihracat şirketlerinin tescili için; vergi dairesi kaydına, ticaret odasına müracaatına, SGK iş yeri başvurusuna ihtiyaç vardır. Ayrıca iş yerinin tesis edilmesi için belediyeden iş yeri açma ve çalıştırma ruhsatı alınmalıdır. iş yeri açma ve çalıştırma ruhsatı için şehrin büyükşehir belediyesi olup olmamasına göre yerine getirilmesi gereken prosedürlerde farklılık gösterir.


İthalat İhracat Şirketi Nasıl Kurulur?


Girişimciler ithalat ihracat şirketi kurmak için ilk olarak gerekli evrakları hazırlamalıdır. Bunun dışında girişimciler iş yeri olarak kullanacakları mekanı belirleyerek ikametgah adresi, kira sözleşmesi gibi detayları çözümlemelidir. Noter onayı ile ana sözleşme hazırlandıktan sonra ilgili evraklarla gerek kurumlara başvuru yapılmalıdır.

Şirkette personel çalıştırılacaksa SGK kurumuna kayıt yaptırılmalıdır. Ayrıca şirketin ticari faaliyetlerine başlaması için mükellef olarak vergi dairesine kaydı gerçekleştirilmelidir. Bunun yanı sıra şirketin tescillenmesi için meslek veya Ticaret Odası’na kayıt için müracaat edilmelidir. Şirketin açılacağı iş yeri için belediyeden ruhsat alınmalıdır. Bu işlemlerin ardından ithalat ihracat şirketinin kuruluşu tescil ile tamamlanır.

0 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page