top of page
  • Yazarın fotoğrafıHidayet Ayhan

Avukat Vergi Açılışı


AVUKAT ŞİRKET KURULUŞU 2022

Avukatlar yasal olarak serbest meslek defteri tutmak zorundadır. Avukat meslek mensupları bir ofiste veya ev adresinde home Office şirket kurabilirler.


Avukat Vergi açılışı için neler gereklidir?

Avukat şahıs şirketi, serbest meslek işletmesi olarak kurulabilir. Vergi açılışı için

  1. İnteraktif Vergi Dairesi kullanıcı adı ve şifre

  2. Nufus Kağıdı Ön Yüz fotoğrafı

  3. İş yeri adresinin belirlenmesi gereklidir.

İş yeri adresi, İkamet edilen ev adresi ( home Office), iş yeri kiralama, başka bir avukat ile ofis paylaşımı, alt kira sözleşmesi gibi seçeneklerin herhangi bir tanesi seçilebilir. Avukat meslektaşınızın mevcut kiracı olduğu ofise alt kiracı olmanız halinde kiracısı olduğunuz avukat %18 Kdv’li kira serbest meslek makbuzu kesmelidir.


Bir iş gününde Avukat Vergi Levhası Açılışı

www.hidayetayhan.com olarak Türkiye’nin her yerinden 1 iş gününde Avukat Vergi Levhası çıkarıyoruz. Vergi levhası çıktıktan sonra vergi  memuru yoklama için belirtilen adrese gelecektir. Gelmeden bir gün önce mesajla yoklama olacağı bildirilir.


Avukat E- Serbest Meslek Makbuzu – E fatura

Avukatlar yaptıkları tahsilatlar için E-serbest meslek makbuzu kesmelidir. Kağıt serbest meslek makbuzu uygulaması kaldırılmıştır.  Baronuzun avukatlara hizmeti olan Makbuz- Tek sisteminden E-serbest meslek makbuzunuzu kesebilirsiniz. Makbuz tek piyasada bulunan e fatura programlarına göre daha uygun fiyatlar sunmaktadır.


Avukatlar Ne Kadar Vergi Öder?

Avukatlar ; Gelir vergisi, Kdv, Damga vergisi, Stopaj, Geçici Vergi beyannamelerini Mali müşavirleri aracılığı ile verirler. Gelirlerden iş için yapılan giderler düşüldükten sonra kalan tutar net kârdır. Net kâr üzerinden Gelir vergisi ödenir.


Stopajlı Serbest Meslek Makbuzu Ne Demek?

Stopaj kelime olarak vergicilikte “kaynakta kesinti anlamında kullanılır. Avukatlar vekalet sundukları dosyalarda veya danışmanlık yaptıkları durumlarda, hizmeti alan taraf vergi mükellefi ve hizmeti alan taraf için aynı zamanda ticari bir iş ise stopajlı serbest meslek makbuzu kesmek zorundalar. Örneğin 1.000 TL’lik bir A.Ş danışmanlık Makbuzu keserken %20 stopaj hesaplanır ve tutardan düşülür.

1000 TL -%20 stopaj =800 TL + Kdv 180 = 980 TL

Stopajsız hesaplama olsaydı 1.000 TL + KDv 180 = 1.180 TL tahsil edilecekti.

Stopaj uygulaması ile avukat 200 TL daha az tahsil yapmış oldu. Bu stopaj tutarı hizmeti alan tarafından muhtasar beyanname ile beyan edilip avukat adına ödenecektir. Avukat açısından her makbuz ile birlikte Avukat adına hizmeti alan tarafından vergi ödenmektedir. Avukatlar , kendi adlarına ödenen bu vergileri kendi ödeyecekleri vergilerden mahsup edebilirler.


Avukat Genç Girişimci Desteği

29 yaş altı Avukatlar genç girişimci desteğinden faydalanabilirler. Bunun için daha önce vergi mükellefi olmamak, vergi açılışını zamanında bildirmek gibi koşulları taşımak gereklidir. Avukat vergi mükellefiyeti açıldığında bağ-kur 4b kapsamına alınmaktadır. Genç Girişimci Desteği kapsamında 1 yıl bağ-kur ödemesi devlet tarafından karşılanmaktadır. Ayrıca 3 yıl 75 Bin TL’ye kadar Gelir Vergisi istisnası uygulanmaktadır.

Türkiye’nin Her Yerinde Avukat Vergi Açılış İşlemleri ve Muhasebe İşlemleri için İletişime Geçebilirsiniz.

11 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page