top of page

2022 ŞAHIS ŞİRKETİ KURULUŞU VE KURULUŞ GİDERLERİ

 2024 ŞAHIS ŞİRKETİ KURULUŞU VE KURULUŞ GİDERLERİ

 

       Şahıs şirketi, küçük ölçekli ve yeni girişimler için, kuruluş işlemlerinin kolaylığı, düşük kuruluş maliyetleri ve düşük mali müşavirlik ücretleri bakımından, sermaye şirketleriyle kıyaslandığında daha avantajlıdır.

 

        Şahıs şirketlerinin avantajlı olması, belirtildiği üzere küçük ölçekli olması, diğer bir söylemle, yıllık net

2023 Yılı Yıllık Alış tutarı : 1.400.000 .-TL (%20) fazlası = 1.680.000 .- TL VEYA

2023 Yılı Yıllık Satış tutarı : 2.000.000 .- TL (%20) fazlası = 2.400.000 .- TL nı aşanlar. ve daha düşük olan ticari faaliyetler içindir. Zira , bu rakamlardan daha fazla net ciro elde edilmesi düşünülüyorsa, sermaye şirketleri ( limited şirket , anonim şirket v.s.) sabit vergi oranı sebebiyle, vergisel açıdan daha avantajlı duruma geçmektedir.

 

        Sermaye şirketlerinde , gelir üzerinden alınan kurumlar vergisi , 2024 yılı için sabit %25 'dir. Şahıs şirketlerinde , gelir vergisi artan oranlı tarifeye tabi olduğundan, gelir arttıkça , gelir vergisi oranı %35 'e kadar yükselebilmektedir.

                  Şahıs şirketinin , maliyetler dışında bir diğer avantajı, kuruluş ve kapanış işlemlerinin kolay olmasıdır. Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler , şahıs şirketini bir günde kurulabilmekte , aynı gün vergi levhası çıkarabilmektedir. Şahıs şirketinin kapanış işlemide yine bir gün içinde yapılabilmektedir.

 

 

 

2024 ŞAHIS ŞİRKETİ KURULUŞ MALİYETİ NE KADAR ?

 

 

       Şahıs şirketinin kuruluşundaki temel giderler, noter giderleri, mali müşavir kuruluş ve defter beyan (elektronik defter ) kaydı servis bedeli , kira sözleşmesi ve smmm hizmet sözleşmesinin damva vergisidir. Bu gider kalemleri dikkate alındığında, 2024 yılında şahıs şirketi kurmak için minimum gereksinimler aşağıdaki gibidir ;

 

Kuruluş ve defter beyan (elektronik defter ) kaydı servis bedeli ; -Sözleşmelerin damga vergisi ; 1.500 TL

 

    Şahıs şirketinin 2024 yılında toplam kuruluş maliyeti 1500 TL civarındadır.

 

Not 1;  İşçi çalıştırılacaksa, işyerinin SGK kaydı için ek 200 TL servis bedeli ekleyiniz.

 

Not 2 ; İşinizin türüne göre yazarkasa kullanım zorunluluğu var ise , ortalama 4.000 TL civarı yazarkasa maliyeti ekleyiniz. Bazı bankalar, yazarkasa pos cihazını, anlaşmaya bağlı olarak ücretsiz verebilmektedir.

 

Not 3 ; Bur örnekteki veriler, minimum gereksinimler dikkate alınarak hazırlanmış olup bilgilendirme amaçlıdır. Bulunduğunuz sektör, işinizin hacmi, ticaret odasına kayıt olma durumu, sanayi odası üyeliği ve meslek odasına üye olma durumu, işyerinizin belediye ruhsatına tabi olup olmaması vb. kriterlere göre maliyetler bir miktar değişebilir.

LUTFEN GÜNCEL FİYATLAR İÇİN BİLGİ ALINIZ!!!

bottom of page