Genç Girişimci İstisnası Desteği ve Şartları
- Hidayet Ayhan
- 11 dakika önce
- 2 dakikada okunur
29 yaş altı genç girişimci desteği adıyla da duyabileceğiniz genç girişimci istisnasından haberiniz olmadan şirket kurarsanız üzülebilirsiniz. Çünkü gençlerin ticarete başlamasını ve ekonominin kalkınmasını devlet de çok istediği için Ticaret Bakanlığı, Hazine ve Maliye Bakanlığı kolları sıvayıp SGK’nın desteğini alarak vergi ve sigorta primlerini ödemede avantajlar sunuyor. Devlet teşvikleri, KOSGEB destekleri gibi fırsatların yanı sıra bir de daha az vergi öderseniz güzel olmaz mı? O halde çok merak edilen konunun detaylarına hemen geçelim.
Genç Girişimci İstisnası 2025 Nedir, Neleri Kapsıyor?
5 Mayıs 2016’da 6663 sayılı Gelir vergisi kanunu kapsamında 292 seri numaralı gelir vergisi tebliğinin yayınlanmasıyla; belirli yaş aralığında şirket açan gençler elde ettikleri kazancın bir kısmı için gelir vergisi ödemiyor. Aynı zamanda 5510 sayılı yasa ile 1 yıl 4B Bağ-Kur primlerini ödemesine gerek kalmıyor.
Yıllık gelir vergisi beyannamesindeki ilgili yerde belirterek bu tutarın vergiden mahsup edilmesini sağlayabilir. Bu haktan faydalanan mükellefler defter beyan sistemi ile beyannamelerini düzenleyip gönderir. Bununla birlikte genç girişimci gelir vergisi muafiyeti değildir, yalnızca yıllık kazancın belirli kısmından istisnadır.
Genç Girişimci Kazanç İstisnası
Gelir vergisi kanunu mükerrer 20. maddeye göre kazanç istisnası şu şekildedir:
Şirket kurarak ticari faaliyete başlayanlar ilk üç vergilendirme takvimi boyunca (3 yıl) elde ettikleri kazançların bir kısmı (2025 için 330.000 TL) gelir vergisinden müstesnadır. Yani aslında genç girişimciler gelir vergisi öder, ancak bu tutar düşülür.
Genç Girişimcilerde Kazanç İstisnasının Şartları
Şirket açılışı kanuni süre içerisinde bildirilmelidir.
Yardımcı, kalfa vb. çalışanlar olsa bile iş, girişimcinin kendisi tarafından yapılmalıdır.
Genç girişimci şahıs şirketi ve adi şirket açarsa bu şartlardan faydalanabilir.
Bir mesleki faaliyet veya şirkete ortak olmaması gerekir. Ortaklık varsa ölüm hariç, üçüncü derece akraba ve eşten devralınmamış olmalıdır.
29 yaşını doldurmamış olmalı ve 18’den küçük olmamalıdır. Mükellefiyet başlangıç tarihinden itibaren genç girişimci istisnası yaş sınırı içerisinde olmalıdır.
İlk defa mükellef olması, yani hem basit hem de gerçek usulde ilk kez şirket açıyor olması gerekir.
İlk kez Bağ-Kur, yani 4B kapsamında sigortalı olmalıdır.
Adi ortaklık ve şahıs şirketindeki ortakların her biri istisna şartlarını ayrı ayrı taşımalıdır.
Faaliyetin konusu girişimcinin bedeni mesaisi ve fikrine dayalı olmalıdır. Yani sanayi tipi üretim, alım-satım vb. işler istisna kapsamına dahil değildir
Comments