Şahis Şi̇rketi̇ / İşletmesi̇ Kuruluşu 2022 E Ticaret
Şahıs Şirketi Kuruluşu 2022 ( trendyol, hepsiburada, n11 ) Home Ofis – Sanal Ofis – E Ticaret
Şahıs şirketi nasıl kurulur? Şahıs şirketi kuruluşu için gerekli evraklar nelerdir? Şahıs şirketi kaç günde kurulur? Şahıs şirketi kurma maliyeti ne kadar? Şahıs Şirketi Kurmanın Avantajları ve Dezavantajları nelerdir? 2022
Şahıs şirketi en çok kullanılan şirket türüdür. Karmaşık olmayan şahsi yönetim şekli, şirket sahibinin her türlü kararı kendi alabilmesi gibi birçok kolaylık sağlar. Şahıs işletmelerinin kuruluşu ve kapanışı son derece basit bir şekilde, kısa sürede yapılabilmesi büyük bir avantajdır.
Şahıs şirketi yukarıda saydığımız özellikleri açısından avantajlı olmasının yanında işletme ölçeği büyüdükçe bu avantajları kaybedebilir. Özellikle kazancın artmasıyla artan vergi oranına tabi olduğundan, kar kolaylıkla işletme sermayesine eklenemez ve yüksek vergiler ile karşılaşılmasına sebebiyet verebilir.
Sonuç olarak şahıs işletmesi karmaşık olmayan, küçük boyutlardaki işletmeler için en uygun şirket türüdür.
*Şirket kuruluşu – Anonim Şirket kuruluşu – Limited Şirket kuruluşu – Şahıs Firması kuruluşu – Home ofis kuruluşu – Sanal ofis kuruluşu – E ticaret Kuruluşu
Şahıs Şirketi Kurmak İçin Gerekli Evraklar
Kira sözleşmesi (işyeri kira sözleşmesi veya kendinize aitse tapu)
İkametgah belgesi (E-Devlet)
İmza beyannamesi (Noter),
Nüfus cüzdan fotokopisi
Şahıs şirketi kurmak için gerekli evraklar yukarıda gördüğünüz evraklardan oluşuyor. Evraklar hazırlandıktan sonra şahıs şirketi kuruluş sürecine geçiliyor.
Şahıs İşletmesi Kuruluş süreci: Kuruluş işlemleri son derece basittir. İşletme sahibi yukarıda sayılan evraklarla birlikte bir Mali Müşavire noterden vekaleti verdikten sonra 1 gün içinde şirketin açılış işlemleri tamamlanır ve vergi levhası aynı gün temin edinilir.
Meslek odası veya Ticaret Odasına kayıt gerekiyorsa işlemleri yapılır. Kaşe basımı ve banka hesapları halledildikten sonra ticari faaliyete başlanılabilir.
Şahıs şirketi kurma maliyeti ile ilgili detaylı bilgi almak için
SMMM HİDAYET AYHAN Hizmetleri 0544 769 64 12 numaralı telefondan ulaşabilirsiniz.
Şahıs Şirketi Kurmanın Avantajları ve Dezavantajları
Şahıs şirketinde aylık muhasebeci ücreti diğer şirket türlerine göre çok daha düşüktür.
Şahıs şirketinde elde edilen kara göre kademeli olarak vergi hesaplanır. (%15 ~ %40)
Şahıs şirketinde noter masrafları diğer şirket türlerine göre çok daha az olacaktır.
Limited şirkette elde edilen kardan ödenecek vergi sabit %22 oranında hesaplanırken, şahıs şirketlerinde artan gelir durumuna bağlı olarak %40’a varan oranda vergilendirilebilir.
GENÇ GİRİŞİMCİ TEŞVİKİNDEN YARARLANMA ŞARTLARI NELERDİR
** İlk defa gelir vergisi mükellefi olmak
** 29 yaşını doldurmamış olmak( 30 yaşından gün almamak )
** 3 yıl vergilendirme döneminde, elde ettikleri kazançların 75.000,00 TL’lik
kısmı Gelir Vergisinden İSTİSNA tutuluyor
** 1 yıl boyunca Bağ-kur prim desteği sağlanacaktır. Böylece aylık olarak
ödenmesi gereken prim 1 yıl boyunca Devlet hazinesinden karşılanacaktır
Şahıs Şirketi Kurmak İçin Kira Stopajı Öder miyim?
İşyeri adresiniz dükkan, ofis ya da oturduğunuz ev (home ofis) de olsa, net kira tutarının 1/4 ‘ü sizin ödemeniz gereken stopaj tutarı olacaktır. Örneğin; kira sözleşmeniz aylık net 1.000 TL ise, kira tutarınız için her ay 250 TL kira stopajı hesaplanır ve her 3 ayda bir 750 TL şeklinde muhtasar beyannamenizde tahakkuk edilir.
İşyeri adresinizde kiracı değil, tapulu sahibiyseniz kira stopajı ödemezsiniz. Ya da sanal ofislerde olduğu gibi adresinizi bir şirketten kiralama söz konusuysa yine kira stopajı ödemezsiniz.
Şahıs Şirketi Kurmak İçin Kendi Ev Adresimi Kullanabilir miyim?
Evet, şahıs şirketi kurmak için kendi ev adresinizi kullanabilirsiniz. Bir girişimci olarak yaptığınız işleri yasal prosedürlere uygun biçimde (fatura kesmek, yapılan masrafları vergiden düşebilmek) sürdürebilmek için şahıs şirketi kuruluşunuzu oturduğunuz ev adresi olarak (home ofis) gösterebilirsiniz.
Şahıs Şirketi Kurmak İsteyen Bir Girişimci Hangi Vergileri Öder?
Şahıs şirketi kuran bir girişimci, gerçek kişi mükellefiyet tesis etmiş olur. Gerçek kişi mükellef için bir yılda toplam 21 adet beyanname düzenlenir. Bunlar;
Her ay KDV beyannamesi (damga vergisi)
3 ayda bir muhtasar beyannamesi (damga vergisi)
3 ayda bir gelir geçici beyannamesi ( damga vergisi)
Yıllık gelir vergisi beyannamesi ( damga vergisi)
Comments