top of page
  • Yazarın fotoğrafıHidayet Ayhan

Vergi Levhası Nasıl Alınır ? 2024


Vergi Levhası Nedir?

Vergi sahiplerinde bulundurulması zorunlu olan vergi levhası, vergi esasına dayanarak kazanç sağlamak ile bu kazançlar çerçevesinde vergi miktarını gösteren ve Maliye Bakanlığı tarafından onaylanan bir belgedir. Eskiden vergi levhasını asmak zorunlu tutulurken yapılandırılan yeni kanun çerçevesinde bu zorunluluk kalkmıştır. 6111 sayılı kanunun 82. maddesi gereğince vergi levhası bulunan iş yerleri, mağaza ya da satış şubelerinde sadece vergi levhasının alınması zorunludur ve levhayı asmak ile ilgili olan sorumluluk kaldırılmıştır. Vergi Usul Kanunu’nun 5. maddesi gereğince vergi mükellefleri ve sermaye şirketlerinin düzenli olarak vergi tarhı esas alınarak kazanç tutarları ve isabetleri hesaplanarak vergi miktarlarını belirten vergi levhalarını almak zorunlulukları vardır. 


Vergi Levhasının Alınması İçin Gerekli Bilgiler 

Vergi levhasını almak için gerekli olan bilgilere değinmeden önce kimlerin vergi levhasını almakla yükümlü olduklarına değinelim. Vergi levhası, gelir vergisi ve kurumlar vergisi olarak iki ana kategoriye ayrılmaktadır. Ticari ve zirai kazanç sahipleri, serbest meslek sahipleri, kolektif ve komandit şirket ortakları için gelir vergisi altında vergi levhası zorunludur. Kurumlar vergisinde ise anonim, limited ve eshamlı komandit şirket sahiplerinin vergi levhası bulunmak zorundadır. 

Alınan vergi levhalarının içermesi gereken bazı bilgiler mevcuttur. Vergi levhasını alacak olan kişinin adı soyadı, ticaret unvanı, iş yeri adresi, vergi kimlik numarası, bulunduğu vergi dairesinin adı, vergi türü, iş başlangıç tarihi, faaliyetin kodu ve türü ve faaliyet durumu gibi bilgiler vergi levhası üzerinde belirtilmelidir. Vergi levhası almak için gerekli olan bilgiler beyan edilen iş yeri için son 3 yıla ait vergi matrahı, takvim yılı için gerçekleşmesi muhtemel vergi ve Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından verilen onay kodudur. Bu bilgiler ile vergi levhası almak için başvuru yapılır.





Vergi Levhası Alımı İçin Gerekli Evraklar 

Vergi levhası alımı için gerekli olan bilgiler ilgili kurumun web sitesi üzerinden eksiksiz ve doğru bir şekilde beyan edilmelidir. Bu gerekli evraklar ise şu şekilde sıralanabilir:

  • İş yeri adresini beyan eden belge (Kira ya da tapu sözleşmesinin fotokopisi olabilir).

  • Şirket kuruluşu ve muhasebe işlemlerinin yürütülebilmesi için noter onaylı vekaletname.

  • Gelir İdare Başkanlığının İnteraktif Vergi Dairesi kayıt yaptırma.


Vergi Levhası İçin Gerekli Ücretler 

Vergi levhası için gerekli olan belge ve bilgiler eksiksiz bir şekilde hazırlandığında sırada ücret ödemeleri gelir. Şahıs şirketleri, yeni kurulan işletmeler ya da küçük ölçekli girişim şirketlerinin alması zorunlu olan vergi levhası için gerekli ücretlendirmeler gereken belgelere göre değişiklik göstermektedir. 


Vergi levhasının toplam masrafı başvuran kişinin statüsüne, kurumun durumuna göre değişiklik gösterir. Örneğin şahıs şirketleri için çıkarılan vergi levhasında maliyetler daha az olabilirken limited ya da anonim şirketlerinde bu rakam değişiklik gösterebilir.


İnternet Üzerinden Vergi Levhası Nasıl Alınır? 

İnternet üzerinden vergi levhası oluşturmak için Gelir İdare Başkanlığının web sitesi kullanılır. İnteraktif Vergi Dairesi üzerinden gerekli bilgi ve belgelerin gösterilmesi ile vergi levhası başvurusunda bulunulur. İnternet üzerinden vergi levhası almak için takip edilmesi gereken işlemler sırası ile şu şekildedir:

  • Gelir İdare Başkanlığının web sitesine giriş yapınız.

  • Ana sayfa üzerinde bulunan “E-İşlemler” sekmesinden ilgili sekmeyi seçiniz. İnternet Vergi Dairesi ya da İnteraktif Vergi Dairesi adresine yönlendirme yapınız.

  • Size ait olan giriş bilgileri ile şifrenizi ve kullanıcı kodunuzu girerek giriş yapınız.

  • Vergi levhası üzerinde yer alan bilgileri eksiksiz bir şekilde doldurunuz.

  • Ek olarak istenen belgeleri de sisteme yükledikten sonra vergi levhası talebinde bulunabilirsiniz. 



E-Vergi Levhası Sorgulama ve Alma 

İnternet üzerinden e-Vergi levhası oluşturmak için GİB adresinden İnteraktif Vergi Dairesi sayfasına giderek giriş yapınız. Açılan ekranda sekmeler menüsünden “e-Vergi oluştur” seçeneğini seçerek işlemleri başlatınız. Vergi levhası bilgileri seçeneğini tıklayarak sorgulama işlemini başlatınız. Her bir vergi levhası için gerekli bilgiler girilerek e-Vergi levhası sorgulaması ve alınması yapılmaktadır. Bu doğrultuda;

  • Gelir vergisi mükellefleri için kimlik numarası ve mükellef vergi kimlik numarası.

  • Kurumlar vergisi için şirketin vergi kimlik numarası girilecektir. 

Kurumlar vergisi için mükelleflerin T.C. kimlik bilgilerinin girilmesi zorunlu değildir. Vergi levhası oluşturma seçeceğini seçtiğinizde son üç yıla ilişkin yasal vergi levhalarını bastırabilirsiniz. 


Şahıs Şirketi Vergi Levhası Kaç Günde Çıkar?

Gelir ya da kurumlar vergisine tabi mükelleflerin vergi levhası 1 ay içerisinde çıkar. Şahıs şirketleri ise kuruldukları gün içerisinde vergi levhası alabilirler.


Vergi Levhası Kaç Günde Çıkar 2024?

Vergi levhası başvurudan sonra 1 ay içerisinde çıkar ve mükellef tarafından alınabilir.


Vergi Levhası Ne Kadar Tutar 2024?

Vergi levhasının toplam masrafı başvuran kişinin statüsüne, kurumun durumuna göre değişiklik gösterir. Örneğin şahıs şirketleri için çıkarılan vergi levhasında maliyetler daha az olabilirken limited ya da anonim şirketlerinde bu rakam değişiklik gösterebilir.


Vergi Levhasının Gerçek Olduğunu Nasıl Anlarız?

Vergi levhasının gerçek olup olmadığını tespit etmek için sorgulama işlemi yapılmalıdır. Vergi levhası sorgulama hem Gelir İdaresi Başkanlığı web sitesi üzerinden hem de e-Devlet üzerinden yapılabilir. intvrg.gib.gov.tr ya da turkiye.gov.tr adresinden vergi levhası sorgulanabilir.


Basit Usulde Vergi Levhası Nasıl Alınır?

Basit usulde vergi levhası almak isteyen mükellefler İnteraktif Vergi Dairesi’ni kullanmalıdır. İnteraktif Vergi Dairesi’ne ivd.gib.gov.tr adresinden ulaşılabilir. Basit usul mükellefleri bu web sitesi üzerinden kendileri, serbest muhasebeci, serbest muhasebeci mali müşavir ya da yeminli mali müşavir üzerinden alabilir.


Şahıs Şirketleri Ne Kadar Vergi Öder 2024?

Şahıs şirketleri şu dilimlerde vergi öder:

2024 yılı için gelir vergisi dilimleri şu şekildedir:

110 bin TL’ye kadar: %15

230 bin TL’nin 110 bin TL’si için 10.500 TL ve fazlası için: %20

580 bin TL’nin 230 bin TL’si için 135.00 TL ve fazlası için: %27

3.000.000 TL’nin 580 bin TL’si için 135.000 TL ve fazlası için: %35

3.000.000 TL’den fazlasının 3.000.000 TL’si için 982.000 TL ve fazlası için: %40

5 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page